Ústavní soud stanovil klíčové požadavky na postup orgánů činných v trestním řízení v případě sexuálního násilí

Ústavní soud stanovil klíčové požadavky na postup orgánů činných v trestním řízení v případě sexuálního násilí

Na Ústavní soud se obrátilo se stížností pět obětí sexuálního násilí, které nesouhlasily s postupem orgánů činných v trestním řízení (OČTŘ) při posuzování, která jednání lze ještě podřadit pod trestný čin znásilnění.

Ústavní soud se ve svém nálezu sp. zn. II. ÚS 527/23 zabýval pouze případem jedné z pěti obětí, která uvedla, že ve svých 17 letech měla s podezřelým v počátku konsensuální pohlavní styk. V průběhu styku si však podezřelý sundal prezervativ a ve styku pokračoval přes nesouhlas poškozené.

Policejní orgán posoudil toto jednání jako sexuálně predátorské, ale nepovažoval ho za natolik závažné, aby jej opravňovalo vést trestním stíhání proti podezřelému, a případ proto odložil.

Ústavní soud se s tímto postupem neztotožnil a v předmětném nálezu uvedl mimo jiné následující: „Co se týče jednání spočívajícího v nekonsenzuálním sundání kondomu, je v první řadě třeba odmítnout kategorický a neodůvodněný závěr o netrestnosti takového jednání. (…) Ústavní soud nejistil žádný důvod či ústavně konformní argument, kvůli kterému by vyslovení souhlasu s určitou sexuální aktivitou mělo vylučovat trestní odpovědnost pachatele, který oběť donutí (užití násilí nebo využitím bezbrannosti) k sexuální aktivitě podstatně odlišné.“

Ústavní soud dále zdůraznil, že důvody pro trvání na používání kondomu, jako je prevence nechtěného těhotenství nebo ochrana před sexuálně přenosnými nemocemi, jsou součástí autonomie jednotlivce. Každý má právo svobodně se rozhodnout v této otázce.

Ústavní soud vyčetl orgánům činným v trestním řízení, že se nedostatečně zabývaly případem a zanechaly mnoho otázek nezodpovězených či nejasných. Ústavní soud považuje za nepřijatelné, aby se tyto orgány nesnažily případ důkladně objasnit a rychle jej odložily. Orgány činné v trestním řízení se tak budou muset případem stěžovatelky znovu zabývat.

K bližším podrobnostem viz: https://www.usoud.cz/fileadmin/user_upload/Tiskova_mluvci/Publikovane_nalezy/2024/nalez_II-527-23_FINAL_Ba__anonymni_.pdf